Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dávid és Bethsabé (1951)

2014.02.07

 David és Bethsabé (1951)

 Dávid király,  meglátta Bethsabét,  Uriás feleségét fürdőzés közben. Azonnal megkívánta őt, és Bethsabé a találkozás után terhes lett.

Annak érdekében, hogy elrejtse a bűnét, David hívatta Uriást  abban a reményben, hogy ha Uriás ismét együtt lenne feleségével akkor úgy gondolná, hogy a gyermek az övé. Uriah nem volt hajlandó, hogy megsérteni az ősi királyság alatt alkalmazandó harcosokra vonatkozó szabályokat ezért ahelyett, hogy a saját ágyában, feleségvel aludjon, ő inkább marad a palota csapataival együtt.

A király kiadta a parancsot, hogy az általános Jóábnak , hogy a Uriás a csata  első soraiba kell küldeni ahol ez volt a legveszélyesebb, és ahol a legnagyobb valószínűség meg is  hal. A terv sikerült és Uriás halála után Dávid már feleségül vehette a már özvegy Bethsabét.

Dávid cselekedete nem tetszenek az Úrnak, aki ezért elküldte Nátán prófétát aki megfeddte a királyt. Nátán példázata a gazdag emberről, aki elvette a bárányt a szegény szomszédtól (II Sámuel 12:1-6),felismertette Dáviddal bűnét amit elküvetett.

A király azonnal megvallotta bűnét, és kifejezte őszinte bűnbánat. Batshabé gyermeke egy súlyos betegségben meghalt meg néhány nappal a születés után, ami a király elfogadott, mint Isten büntetését...