Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pünkösdi ünnepi kenyér

2012.05.24

Pünkösdi ünnepi kenyér

 

700 g liszt, 30 g kovász, 30 g élesztő, 20 g só, 150 g víz (vagy amennyi szükséges).
 
Kovászkészítés:
 
1. nap: 100 g vizet és 100 g búzalisztet jól összekeverünk, és letakarva állni hagyjuk.
2. nap: 100 g vizet és 100 g búzalisztet hozzáadunk az előző napi tésztához, letakarva állni hagyjuk.
3. nap: 100 g vizet és 100 g búzalisztet ismét hozzáadunk, összekeverjük, és állni hagyjuk.
 
Kenyérkészítés:
 
Minden hozzávalót alaposan keverjünk össze, és gondosan gyúrjuk meg. Hagyjuk 1 órát pihenni, majd ismét gyúrjuk át. Formáljuk a tésztát kenyéralakúra, vagy tegyük kikent cipós-tepsibe. Hagyjuk így kelni 1 órát, süssük sütőkemencében (180 fok) 1 órán át.
 
 
Mi áll erről a Bibliában?
 
Az izraelita ünnepi naptárban a pünkösd hálaadó ünnep, amelyet az új búza learatása alkalmából tartanak. Áldozati adomány gyanánt 2, finomlisztből készített, kovászos kenyeret ajánlanak fel az Úrnak.
A kenyér mellett más adományokat is vinni kell: 7 hibátlan 1 éves bárányt, és 1 tulkot, fiatal bikát és 2 kost. Ezekhez jön még az ételáldozat (főtt árpakása olívaolajjal leöntve) és az italáldozat (bor, sör).
Az áldozati ételek összetétele (hús, kenyér, bor) mutatja, hogy igen táplálóak voltak.

forrás: Bibliai szakácskönyv

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.